Saturday 17 November 2007

My broccoli cream is really the best, FACT




November evenings were made for soups. Cycling back from work in the mad traffic on Euston road the idea of a cream of roasted vegetables, a soup of carrot and coriander or a miso one seem like a prize after an hard day.
When I was a child I dreaded sundays because of the awful meat broth that together with Minestrone was the only soup my mum seemed to know.

These days for me the winter vegetables are an endless resource and making a soup is so quick and rewarding that there is really no excuse to buy a supermarket's one.

My broccoli cream:

2 medium broccoli cut into small pieces(I use the whole of the broccoli)
1 sliced parsnip
2 small white onions
1 tbsp of extravirgin oive oil
1 tbsp of caraway seeds
1 tbsp rice flour

Sautee' the thinly sliced onion till transparent, add the vegetables and enough water to cover them, bring to the boil and lower the flame.
Cook till soft, add the flour, salt and olive oil and either transfer into food processor or use a hand one.
Serve with caraway seed and a slice of sourdough bread.

7 comments:

Anonymous said...

Roberta, porta pazienza... cos'è la pastinaca? Qui in Italia non credo di averla mai vista...

roberta said...

Claudia, anche io ho mangiato il parsnip per la prima volta in Inghilterra, si tratta di una radice, qui e' comuunissimo, gli inglesi lo fanno al forno, fa parte del loro Sunday roast ed e' buonissimo. Il sapore e' una sorta di zucca/patata ma davvero non riesco a spiegarlo...
nel link qui sotto trovi un po' di info sulla pastinaca, non lo sapevo neppure come si chiama in Italiano!

http://www.botany.com/pastinaca.html

Anonymous said...

Grazie mille!

Eva Nataraja said...

Ciao Roberta, ho visto un tuo commento dalla Stella e da brava curiosa sono venuta a trovarti nel tuo blog.."complimenti"..anche io mangio come te! peccato che non capisco tutte le parole in inglese, ma spero che se avrò bisogno di una traduzione esatta ad una tua ricettina non esitaerai a darmela verò!!?
ciao
^--^

Eva Nataraja said...

Sono ancora io...ho visto che parlavate di pastinaca, x caso sarebbe la manioca? se è lei ti posso dire che in Venezuela l'ho mangiata fritta e al forno "SUPERBUONA" da trattare come una patata!
ciaoo

roberta said...

Ciao Nataraja,
grazie della visita! sono giorni di fuoco al lavoro ma prometto di visitare il tuo blog e sperimentare qualche ricetta, visto che sei di Rimini sara' tutto buonissimo (anche io sono romagnola).
Sono a disposizione per pessime traduzioni..

No la pastinaca non e' la manioca, ma se facessimo cabaret funzionerebbero come nomi ^__^

Anonymous said...

parsnip in the broccoli cream eh? how intriguing!